Szurkolói ankét a zöld-fehéreknél

A Hali stadion kávézója adott otthont az összejövetelnek.
 
 
 
 
 

Szurkolói ankét a zöld-fehéreknél

A Hali stadion kávézója adott otthont az összejövetelnek.

Ötven szurkoló gyűlt össze a Hali 2018-as ankétján: a drukkerek kérdéseit Tóth Miklós ügyvezető, Michal Hipp vezetőedző, Pinte Attila pályaedző, Halmosi Péter csapatkapitány, Kristián Kolcák és Michael Rabusic új játékosok fogadták.

Michal Hipp rögtön magyarul kezdett „sajnálom, de magyar még nem, itt ül Pinte Attila, majd ő fordítja” – ezek után összefoglalta a télen történteket. „A keretszűkítés indoka a túl sok, szerephez alig jutó futballista okozta: 29 játékos, 4 kapus – ez túlzónak bizonyult. Ősszel meggyőződhettem arról, hogy kik azok, akik a magot alkothatják. Három meccset három nagyon komoly csapat ellen nyertünk meg ősszel, ez adott egy jó alapot. A felkészülés első hetében felmertük a játékosok állapotát, azt akartam eldönteni, hogy honnan hová szeretnénk eljutni. A hangsúly a fizikális felkészítésen volt: kétfázisú edzést tartottunk, együtt reggeliztünk, délelőtt kondiztunk, délután labdás edzésünk volt. Király Gábor, Stef Wils, Schimmer Szabolcs és Halmosi Péter példaképekként viselkedtek, a fiatalok felnézhettek rájuk. 48 edzés, 8 felkészülési mérkőzés volt mögöttünk, míg eljutottunk a múlt szombati Újpest elleni találkozóig. Sajnos nem jól sikerült ez a kirándulás: a kapott gólig kiegyenlített volt a játék, a helyzetek számában jobbak is voltunk. De nem helyzetekre, hanem gólokra megy a futball. Nagyot hibáztunk a gólnál, majd talán mikor magunkhoz tértünk, akkor 10 főre fogyatkoztunk. Az Újpest ekkor ölte a játékot, és lehozták az 1–0-át. 13 mérkőzés van még hátra: mindig a következő meccsre koncentrálunk, komoly küzdelem lesz végig. Sok a körbeverés, így nehéz kiszámítani az NB I-et. Egy biztos, a célunk nem változott: ennek a csapatnak jövőre is az első osztályban van a helye. ”

Hipp kiemelte: nagyon fontos szerepe volt a szurkolóknak a három őszi győzelemben, köszöni a támogatást, és kéri, hogy a tavasszal is drukkoljanak tiszta erőből.

A csapatkapitány, Halmosi Péter kiemelte: hosszú felkészülésen vagyunk túl, komoly szakmai munkát tapasztaltam. Volt jó pár edzőm, néhány csapatom, de kevés olyan edzőt tudok felsorolni, mint Michal Hipp. Úgy gondolom, hogy a keret nem tökéletes: ha a kezdőcsapatból 2-3 ember kiesik, akkor lehetnek gondjaink. Sajnos volt egy kiállítás a múlt héten, ezt még meg fogjuk oldani. Bízom abban, hogy ezt a 13 meccset le tudjuk hozni úgy, ahogy azt a szurkolók elvárják tőlünk.

Az új játékosok közül Kristián Kolcák osztotta meg előbb a gondolatait: a Slovan Bratislava volt az első profi csapata – éppen akkor, amikor Michal Hipp is ott dolgozott. Elkerült Lengyelországba, Magyarországon a Gyirmóthoz, ahonnan a kazah Aktobe volt az új állomás. Ezek után érkezett a Haladás ajánlata, amit el is fogadott.

Michael Rabusic Brnoban kezdett játszani: közben az U21-es cseh válogatottal Eb-bronzérmet nyert. A Libereccel cseh bajnok lettem, ekkor az Európa Liga csoportkörében is szerepelhettem. Olaszországba Veronába kerültem, keveset játszott, Luca Toni mellett nem volt sok lehetősége. Visszatért a Liberecbe, onnan pedig a Jihlava következett, ahol Michal Hippel dolgozhatott együtt – most pedig az ő hívására Szombathelyre került.

A fiatalok szerepére vonatkozott az első kérdés (a fórumon ismert Tribunus tette fel), ami Tóth Miklós felé irányult. Mivel a szakmai stáb elsődleges feladata a bennmaradás, ezért jutnak most kevesebb szerephez, de a második feladat az, hogy ők beépüljenek. Az összes mérkőzést levideózta a mester az érkezése előtt, így komoly ismerete volt arról, hogy remek munka folyik az akadémián. A Balmazújváros-vereség után megmondta a fiúknak: mutassa meg mindenki, kinek juthat nagyobb szerep! Mindegy, hogy fiatal vagy idősebb, a jobb fog játszani. Schimmert, Halmosit, Németh Milánt, Németh Máriót már talán leírtak, de bizalmat kaptak és éltek is vele – ők úgy dolgoztak, hogy joggal maradhattak a kezdőcsapatban. A 29 őszi játékosból 17 saját nevelés volt, ilyennél még sehol sem találkozott Michal Hipp. Kiss Tamás, Tóth Máté, Medgyes Zoltán is játszhatott a felkészülés során: a 8 felkészülési meccs alatt mindenki ugyanannyi percet játszott, és ekkor hozta meg azt a döntést, hogy milyen keret utazik Újpestre. „Ha a fiataljaink jobbak lennének, ők játszanának – nem vagyok a saját magam ellensége!” Nagyon nagy gond az, hogy nincsen „B”-csapat (NB III-as csapat), így csak edzésen láthatja a teljes keretet. A lelátón vagy a cserepadon nem lehet fejlődni.

Hipp kiemelte: nagyon fontos szerepe volt a szurkolóknak a három őszi győzelemben.

A Haladás Szurkolói Kör elnöke, Keringer Zsolt rámutatott: a jövőre 100 éves klubnál hiányolja azt a koncepciót, ami a Magyar Kupa-szereplést előtérbe helyezné, ugyanis évek óta pocsék az MK-mérlegünk. Van stadion, jók az egyéb körülmények. Michal Hipp úgy reagált, hogy a győzelmeket nem tudja garantálni, de a szurkolói motíváció és szeretet elképesztő. Tudatában van a jubileumnak: „mindent megteszek azért, hogy NB I-es csapattal ünnepelhessük ezt a száz esztendőt. ”

Tóth Miklós kiemelte: a bennmaradással automatikusan hosszabbodik Michal Hipp szerződése. A marketingterületen az egyik első lépés a bérletek és jegyek pénztárcakímélő kialakítása volt: 5000 Ft-tól már van bérlet, és hiába volt 3000 Ft a régi stadionban a tribünjegy, ez most csak 2600 Ft. Amit ősszel a drukkerek műveltek, az szenzációs volt – örök élmény az őszi három – Eszék, Fradi, Videoton – mérkőzés! „Az a célunk, hogy a stadion tele legyen. Holnaptól mi üzemeltetjük a stadiont, ez nagyon fontos dolog a stadion és a Haladás történetében is.”

A Tribunus-Hipp beszélgetés folytatódott, David Joel Williams szerepe került kérdésre: „Williams nálam az első meccsen játszott középcsatárként, de úgy láttam, hogy nem ez a legideálisabb poszt a számára. Beszéltem vele is, hogy ő mit lát, hol érzi magát a legjobban – két posztot mondott, de a center pozíció nem volt közte. Így jutott Ramoshoz ez a szerep – aki meg is oldja a feladatát.”

A kérdés után Tribunus a szakmai stábba kapott meghívást...

 
 
  • 1lalika2018március02.11:19ÚjVálasz

    Ramos egy tévedés...Rossza helyzetkihasználása és összjátékban is gyenge.Nehogy a tévedés sokba kerüljön a végén. Williams évekig bizonyitott....

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!