Szombathelyi Haladás - Puskás Akadémia FC NB I-es labdarúgó-mérkőzés 

Dupla tizenegyesek

Néhányszor már előfordult a Hali történetében, hogy kétszer is büntetőből voltunk eredményesek az NB I-ben.
 
 
 
 
 

Dupla tizenegyesek

Néhányszor már előfordult a Hali történetében, hogy kétszer is büntetőből voltunk eredményesek az NB I-ben.

Hétvégén három ponttal gazdagodott a Szombathelyi Haladás: Mészáros Karol kétszer is a büntetőpontról talált a vendég felcsútiak hálójába. 2–1-re nyertünk – utánanéztünk, mikor volt hasonlóra példa.

Az első

No, de ne feledjük, hogy a 99 éves történelmünk már 82 éve az NB I-ben (is) íródik. Az első értékesített büntetőrúgásra 1936. szeptember 20-án került sor – egyébként ez az első győztes meccsünk az NB I-ben. A helyszín a Rohonci út volt, az ellenfél pedig a debreceni Bocskai. A Dobóczky Miklós által irányított Baumann – Iván, Krasznai – Bujtor, Kiss, Boda – Szabó, Máté, Gazdag, Páhr, Lovász összetételű Haladás a 17. percben hátrányba került, de Máté hamar egyenlített, a félidő hajrájában pedig Gazdag Gyula értékesítette az első büntetőnket. 2–1-re győzött a csapatunk.

Az első dupla

1983. augusztus 21-én a Pécsi MSC-t fogadta a Haladás VSE csapata. Török Péter 8000 néző előtt a Hegedüs – Horváth I., Király, Fitos, Preszeller – Nagy J., Pásztor (Bognár), Papp – Domján, Dobány, Szabó F. (Schrőter) csapatnak szavazott bizalmat. A 33. és a 61. percben kaptunk 11-est, mindkettőt a vasiak egyetlen NB I-es gólkirálya, Dobány Lajos lőtte be. Ez volt az első olyan mérkőzés, ahol két büntetőt is rúghattunk, és mindkettő az ellenfél hálójában landolt. 2–0 volt a végeredmény.

Az ügyvezető is kíméletlen ítélet-végrehajtó volt

Húsz éve, 1998. április 17-én Mihalecz István a Takács T. - Zugor, Balassa, Tóth P. - Bonchis, Kovács S. (Nagy Cs.), Tóth M., Balog - Fehér, Jakoba (Jovanovics), Kocsis (Árgyelán) összetételben szerepeltette a Haladást. Hamar eldőlt a meccs a III. kerületi TVE ellen: szűk fél óra után már 3–0 volt ide. Tóth Miklós – a klub mostani ügyvezetője – a 27. percben szerezte meg első gólját, majd az ötvennyolcadikban és a nyolcvanharmadikban büntetőtől is betalált – ő mesterhármast ért el, a csapat pedig 5–1-re nyert.

Tóth Miklós tripla: Haladás–III. Kerület 5–1.

4–2-es sorozat

Hétszer volt a történelmünk során két értékesített 11-esünk egy meccsen az NB I-ben, ebből csak egy volt idegenben. 2000. március 31-én Vincze Géza a Varga Z. – Balassa (Seper), Takács B., Pusztai, Simon Z. – Rosca, Kaj, Bodor, Somfalvi, Halmosi (Tóth P.) – Marginean (Balogh I.) gárdával szerepelt Vácott. A mieink már a félidőben 4–0-ra vezettek, a vége 4–2 lett ide. Bodor és Halmosi góljai után Somfalvi Csaba a 29. és a 38. percben lőtt egy-egy tizenegyesgólt.

Hosszú-hosszú idő a most szombati meccsen a B-közép megemlékezett Bíró Péterről – és az ő "áldásos" tevékenységéről, ám 2010. május 1-jén az ex-tulaj személyesen is elszenvedője volt a 4–2-es pápai vereségnek. A mieink Rózsa – Schimmer, Guzmics, Lengyel, Tóth P. – Molnár B., Simon Á. (Lattenstein), Halmosi – Nagy G., Oross (Kenesei), Sipos N. (Iszlai) csapattal játszottak. Róth Antal együttese Tóth Péter büntetőgóljával szerezte meg a vezetést a 22. percben, majd Halmosi találatával már 2–0 volt ide. A pápaiak azonban egyenlíteni tudtak, de a hajrá a miénk volt. Kenesei Krisztián állt a labda mögé a 79. percben, és berúgta a második 11-esünket is, majd egy szóló után végleg eldöntötte a találkozót (4–2).

Múltidézés: Haladás–Pápa 4–2.

Artner Tamás vezetésével is volt egy 4–2-es sikerünk: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Tóth P., Halmosi – Iszlai, Rajos (Ugrai) – Nagy D. (Fehér), Nagy G., Radó – Kenesei (Andorka) összetételben játszottunk a szezonnyitón az Egri FC ellen. A vendégek szerezték meg a vezetést, de a második félidőben negyed óra alatt négyet rúgtunk. Kenesei, majd Halmosi is betalált, majd Iszlai Bence, utána pedig Andorka Péter bizonyult pontos ítélet-végrehajtónak a 11-es pontról.

Az első 2–1

A két szezonkezdet a 2012/2013-as bajnokságban dupla-tizenegyessel indult. Nyáron az Eger, tavasszal (2013. március 2-án) a Siófok ellen ítéltek számunkra két büntetőt. Utóbbi találkozón a Rózsa – Schimmer, Guzmics, Fehér, Devecseri (Búrány) – Simon Á. (Németh Má.), Iszlai – Radó, Nagy G., Halmosi – Andorka (Gyurján) összetételű Hali-szerepelt. A 70. percben Iszlai Bence, hat perc múlva pedig Halmosi Péter lőttek be egy-egy büntetőt, végül 2–1-re nyertünk. Hasonló volt tehát a forgatókönyv, mint az elmúlt hétvégén a Puskás Akadémia ellen.

Hét alkalommal rúgtunk tehát két tizenegyesgólt egy meccsen, mindegyiket megnyertük. Ami a külön kuriózum: Halmosi Péter ötször pályán volt ezeken a találkozókon!

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!