El kell adni a Szombathelyi Haladást?

Az MLSZ egyelőre szemet hunyt afelett, hogy a szombathelyi csapat nem tett eleget kötelezettségének, de nagy kérdés, hogy mi lesz így az élvonalbeli licensszel.
 
 
 
 
 

El kell adni a Szombathelyi Haladást?

Az MLSZ egyelőre szemet hunyt afelett, hogy a szombathelyi csapat nem tett eleget kötelezettségének, de nagy kérdés, hogy mi lesz így az élvonalbeli licensszel.

A Nyugat.hu információi szerint vihar előtti csend van a Szombathelyi Haladás labdarúgócsapata körül.

A csata több fronton folyik. Egyrészt a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője, Tóth Miklós levélben fordult a szombathelyi önkormányzathoz, melyben felszólítja a kisebbségi tulajdonost, hogy a 2016. év végéig esedékes valamivel több, mint 55 millió forintot fizesse ki számára, egyben érdeklődik, hogy a 2017-es támogatás kifizetésére mikor kerülhet sor.

Úgy tudjuk, az önkormányzat a teljesítés előtt szeretné látni a játékoseladásokból származó bevételt, amelyekről a többségi tulajdonos eddig minden kérés ellenére nem tájékoztatta őket.

Az Illés Béla nevével fémjelzett Halmil Kft. sietsége érthető, hiszen a csapatot működtető kft. két éve nemes egyszerűséggel nem felelt meg az MLSZ szabályzatának, mely szerint 2015. év végéig a csapatot működtető cégeknek 100 millió forint saját tőkével, 2016. év végéig pedig 200 millió forint saját tőkével kell rendelkeznie.

A szabályzatot az MLSZ dokumentumtárában meglévő "Pénzügyi Monitoring Eljárási Rend" című mellékletben bárki megtalálja. A cég-adatbázisból pedig kiderül, hogy a Haladás saját tőkéje 2015. év végén alig több, mint 64 millió forint volt, az elvárt 100 millióval szemben. Az más kérdés, hogy ebben az esetben miként kaphatta meg az induláshoz szükséges licencet a klub?

Nagyobb a baj a 2016-os évvel kapcsolatban. Úgy tudjuk, noha erről mérleget még nem tett közzé a cég, hogy továbbra is jóval az MLSZ által elvárt összeg alatt van a saját tőke, ráadásul, ahogy korábban is írtuk, a tavalyi évnek a végére már 200 millió az elvárás az MLSZ-től.

A Haladást működtető cégnél érezhették, hogy lépni kell, ezért a tulajdonosok a törzstőke emeléséről döntöttek. 100 millió forintról határoztak, ami jelentősen növelte volna a saját tőke összegét is, megfelelve az MLSZ előírásának.

Az önkormányzat testületi döntést hozott arról, hogy nem vesz részt a tőkeemelésben, a Séllei Árpád nevével fémjelzett, és három magánszemély tulajdonában lévő Haladás Marketing Kft. befizette a ráeső részt, míg a tőkeemelést kezdeményező, és többségi tulajdonos Halmil KFt. minden különösebb indoklás nélkül nem fizette be a ráeső részt, sőt a Marketing Kft. által befizetett pénzt sem a törzstőke emelésre fordították.

A saját tőke tehát továbbra sem éri el a szabályban rögzítetteket, és hogy ha ezt rövid időn belül nem sikerül rendezni, akkor nagyon komoly veszélybe kerülhet a jövő évi NB I.-es indulási jog.

Úgy tudjuk, az ügyben tegnap Felügyelő Bizottsági ülést tartottak, ahol Tóth Miklós, a Szombathelyi Haladás és Sportszolgáltató Kft. ügyvezetője arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha "Béláék nem fizetnek", azt mondta, akkor el kell adni a Haladást.

Feltettük kérdéseinket az MLSZ jogi osztályának, de még nem kaptunk választ. Kerestük Tóth Miklóst is, de őt sem értük el.

 
 
 • 9realista2017február20.11:26ÚjVálasz

  Felelős itt soha nincs,pedig ugyanazok a figurák ülnek kényelmes foteljeikben és "kaszálnak"...

   
 • 8sala12017február18.18:41ÚjVálasz

  Miért kell mindig a feszültséget kelteni ? Amúgy is vannak hibák, pl.miért kellett a remek képességű Martinezt a rivális kiesőjelöltnek kölcsönadni? Öngól a javából. Ki a felelős?

   
 • 7Starobrno2017február18.11:52ÚjVálasz

  Adják is el végre magánkézbe, aztán tartsa fenn az, akinek szüksége van rá! Én szívesen átadom a részemet (becsületes adófizetőként van benne részem)!

   
 • 6realista2017február18.10:46ÚjVálasz

  Érdemes tanulmányozni mind Puskás,mind a Beeela gesztikulációját,meg azt,hogy Halmai hogy "sug fülbe"...

   
 • 5salfai2017február18.10:29ÚjVálasz

  A zorbán tekintetéből nem sok jó olvasható ki.

   
 • 4rheingold19262017február18.07:47ÚjVálasz

  Hát ha belegondolok, hogy lesz egy csodaszép stadionunk (remélem), csapat nélkül...Azért az nem lenne semmi...

   
 • 3foci11112017február16.19:22ÚjVálasz

  Nagyon sokan értenek a foci hoz vas ban, de ez a rumli ami ott van nevetséges ,sajnos már csak rosszabb lesz mert aki többet érez magában az el megy más csapatba mert ott a halinál még fizetni nem tudnak majd a játékosoknak, tehát eto után hali is N.B.3-as lesz és meg érdemlik .(Mert valamikor a hali kicsinálta a SAVARIA N.B. 2 ES CSAPATÁT biztos van aki még emlékszik rá ha akar abba a szezonba nagy BUNDÁK VOLTAK )

   
 • 2realista2017február16.17:11ÚjVálasz

  Hova tüntek a játékosok el-és kölcsönadásából-remélhetőleg hivatalosan-befolyt pénzek?
  -Látom a nehéz helyzet ellenére itt van még Overgord-?-is,senkinek sem kellett,
  -Miért fizettek tavaly és eddig is ,soha nem játszó-pl.Dudás-ill.sérülékeny játékosokat,pl.Calvente,stb..
  -Nem lehetne-e a managerektől befolyó pénzeket nyilvánossá tenni?
  Nem lehetne-e némelyeknek kisebb autóval rohangászni és-netán-tekintettel erre a helyzetre- bért csökkenteni,pl.Tóth Miklós?
  -Ha ez a helyzet,akkor miért kellett valójában csapat nélkül,sok.-sok "kisérő" -vel külföldön telelni?
  -Az Illés akadémia kapja és nyeli a pénzt,jól élnek,s ide nem juttatnak.Tóth Miklós csak a várost tudja fejni mindig...Miért nem termel pénzt-persze a csapatnak?
  Szóval lesz egy finanszirozhatatlan stadion,csapat és korrekt vezetés nélkül...Ki fizeti majd,?A város az adónkból,amelynek ezer helye van???
  Meg kell nézni a képen Orbán mellett ,mögött álló "lelkes lokálpatriótákat"!Mit tettek, Mit tesznek?

   
 • 1iszek2017február16.15:11ÚjVálasz

  A klubok tartsák fenn magukat. Profiéknál ez így megy, illetve sponzori pénzekkel, meg magántőkével. Itt meg mindenki a másikra, állam bácsira, no meg csodára vár. Nem felel meg a Haladás? Visszarugdalni olyan osztályba, ahol elég a 64 millió.
  Oszt jónapot! Kérjenek Viktor cártól, Méhszarostól, akiknek van a pofájukon bőr idegen országban csapatot venni, no meg milliárdokat "akadémiára" fordítani olyan helyen, ahol a magyar lakosság létszámaránya nem éri el a 10%--ot.
  Fogalmi zavar működik az akadémiát illetően egyébként. Ezt max. focióvoda, esetleg ált. oskola alsó tagozata. Olyan messze van ez az akadémiától, mint Makó Jeruzsálemtől.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!