Új Haladás címer 

Megújított címmerrel indul a Haladás

A holnap kezdődő OTP Bank Ligában a Szombathelyi Swietelsky-Haladás megújított címmerrel szerepel.
 
 
 
 
 

Megújított címmerrel indul a Haladás

A holnap kezdődő OTP Bank Ligában a Szombathelyi Swietelsky-Haladás megújított címmerrel szerepel.

A millennium évében alapított MÁV Műhely Alkalmazottainak Haladás Dal- és Önképző Egyesületének sportszakosztálya 24 esztendővel később, 1919-ben jött létre. Az atlétika, a tenisz és a torna mellett a labdarúgás is első szakosztályok között volt. A szombathelyi zöld-fehér labdarúgók 1936-ban felkerültek az akkor létrehozott NB I-be, és azóta 61 idényt játszottak le ott: ez a hetedik legtöbb Magyarországon, míg a vidékiek között a második.

Az akkori ingeken a sportolóink egy pajzs formájú címert viseltek. Ennek legfelső részén a Haladás név szerepelt. Alatta a pajzs hétszer vágott: fehér és zöld színek váltják egymást. A zöld vágásokban fehérrel szerepelt a „VSE” rövidítés, alatta pedig ellentétes színekkel, a szimmetria szabályai szerint az alapítás éve: „1919”. A pajzson stilizált vasutassapka, a későbbiekben pedig szárnyas vasúti kocsikerék nyugszik.

1995-ben a sportegyesületi formát gazdasági társaságra váltották a Haladás labdarúgói, ekkortól a szárnyaskerékkel ellátott címert használta a futballklub. 2002-től két éven át a tulajdonváltás következtében a Lombard cégcsoport logója is bekerült a címerbe, majd a távozásukat követően, 2004-ben a szurkolók teljesen új címert rajzoltak. Arany szín dominál a nagypajzson, amelynek felső részén a „Szombathelyi” felirat szerepel. A boglárpajzs ötször vágott, háromszor zölddel és kétszer fehérrel. A pajzson arannyal írt „Haladás”, alatta kisebb karakterekkel az 1919-es alapítási év, lent középen pedig a labdarúgást szimbolizáló zöld-fehér futball-labda.

2017-ben, az alapítás kilencvennyolcadik esztendejében átadásra kerül a korszerű Haladás Sportkomplexum, így a Szombathelyi Swietelsky-Haladás és a Haladás Vasutas Sportegyesület a szombathelyi szurkolókkal közös egyetértésben úgy döntöttek, hogy egységes címerrel sportolnak tovább a labdarúgók és a többi szakosztály is. Ez a címer visszatér az alapításkorihoz: a címer felső részén a Haladás név szerepel, a pajzs hétszer vágott fehérrel és zölddel, benne az alapítás 1919-es esztendejével. A szombathelyi sportolók és a drukkerek, valamint Vas megye sportbarátai fontos tagjai a Haladás-családnak, mostantól ezt ismét egy címerrel a szívük felett jelezhetik. A héten induló 2017/2018-as labdarúgó-bajnokságban már az új címerrel ellátott mezekben játszanak Király Gáborék, és július közepétől a szurkolók is megvásárolhatják a mezeket, sálakat és további ereklyéket.

 
 
 • 4belabo2017július23.00:00ÚjVálasz

  Ami kikerült a címerből az a vasút. Halkan mondom, hogy vasút még akkor is lesz, amikor a Haladás az nb2-ben, nb3-ban, stb. játszik, sőt, amikor már nem is lesz :-(

   
 • 3sacher2017július16.00:03ÚjVálasz

  Elég béna. Értem én, hogy centenárium meg tradíció, de ahogy a stadion sem 1919-es falelátós lesz meg idegenbe sem kurblis omnibusszal utazik a csapat, úgy a címert is gatyába lehetne rázni mintha a XXI. században lennénk.

   
 • 2korrekt2017július15.13:23ÚjVálasz

  Rendkívül "új" lett a címer. Az 1919 minden szimmetria nélkül, olvashatatlan színnel került rá. Felül máshogy ívelődik a felirat, mint a címer. Egy kezdő fotosopper is tudna ennél jobbat, szebbet.

   
 • 1realista2017július15.10:21ÚjVálasz

  Uj cimer? A legfontosabb? Mibe került?

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!