Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés

2:1-es vereséget szenvedett a Haladás

A Szombathelyi SE 0:1-ről fordított. Éppen ma, hogy száz éve.
Hirdetés
Hirdetés

Az 1919/1920-as bajnoki kiírás mérkőzéseinek megrendezésére csak 1920-ban kerülhetett sor. Ennek több oka is volt. Hiába zárult le az I. világháború, hazánk megmaradt hadszíntérnek. 1919-ben brit, francia, csehszlovák és román seregek is Magyarország területén állomásoztak, ráadásul a Tanácsköztársaság (ami március 21-től augusztus 1-ig állt fenn) a sportban is inkább káoszt okozott. Különböző okokból több alkalommal sportolási tilalmat rendelt el a regnáló hatóság, így szervezett bajnokság megrendezésre nem kerülhetett sor. A megszállt területeken a vasúti közlekedés is szünetelt – emiatt sem lehetett mérkőzéseket játszani.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A magyarországi vidéki bajnokságokat 1920 elejére – bár még a trianoni döntés előtt állt az ország – új kerületekre osztották fel: északi, közép-magyarországi, keleti, déli, délnyugati, nyugati – utóbbiban pedig meg is kezdte szereplését az akkor MÁV Haladás Sportosztály néven futballozó zöld-fehér csapat. A némileg konszolidálódott helyzetben 1920 tavaszán egyfordulós bajnokságot játszottak le a Vidéki bajnokság Nyugati kerületének Szombathelyi alosztályában. A Haladás első tétmérkőzésén, Szombathelyen – ám idegenben – a Szombathelyi SE otthonában, 2.500 néző előtt 2:1-re kikapott 1920. március 21-én. Az első Haladás-gólt Koszogovits Ferenc szerezte. A hét lejátszott mérkőzésen kétszer nyertek, összesen öt pontot szereztek a vasiak. A nyolccsapatos rövidke küzdelemsorozatban a hatodik helyen zártak.

A Haladás Sportosztály 1920-as játékoskeretének tagjai: Fürst Mihály, Gabrosek József, Janzsó Kálmán, Kertész István, Koszogovits Ferenc, Marth József, Magyar Lajos, Molnár Emil, Plechlis László, Rozmán (Pósfai) Gyula, Sass György, Schrancz József, Surányi Nándor, Szijjártó Ferenc, Tolnai Géza, Tóth Lajos.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés