Így nem érdemes akadémiát csinálni

Múlt héten többször foglalkoztunk vele, hogy sajtóinformációk szerint Szolga Máté, a Haladás labdarúgója 25.000 euróért külföldre igazolt. Azóta kiderült, hogy a hír nem igaz, pontosabban így nem igaz. Az Illés Akadémia kuratóriumának elnöke most azt mondja, amíg egyesek azon fáradoznak, hogy különböző kiskapuk segítségével miként lehet focistákat kivinni külföldre, addig nem érdemes akadémiát csinálni.
-----

- Kezdjük az elején – mondta honlapunknak Kóbor László. Az Önkormányzattal és a társaimmal azért hoztuk létre az Akadémiát, hogy biztosítsuk a szombathelyi futball utánpótlás bázisát, amiből a későbbiekben a felnőtt csapat játékos állománya minőségileg biztosítva legyen. Ezen túl célunk, hogy piacképes labdarúgókat neveljünk, akiknek az eladása után a teljes bevétel a Haladás Kft.-t illeti meg.

Így ezt a rendszert veszélyezteti Szolga Máté története.
A szombathelyi U17-es válogatott selejtezőt követően megkeresett bennünket Szekér István, hogy Kovács Istvánt és Skriba Mátét engedjük ki próbajátékra a hollandokhoz, a selejtező után szinte azonnal. Ehhez mi nem járultunk hozzá, fontosabbnak tartottuk, hogy az amúgy is sokat hiányzó labdarúgók ott legyenek az iskolában, ne maradjanak le a tanulásban.

- Ezt követően mégis kiengedtek őket máshova. Miért?

- Azt hogy kit, hova és mikor engedünk ki, a szakmai stábbal történő egyeztetés után, a tulajdonosok döntik el közösen. Nagyon fontos tisztázni, hogy Skriba Máté és Kovács István az őszi iskolai szünetben mentek ki. Szerencsére mindketten meggyőzőek voltak, nagyon komolyan felkeltették vendéglátóik érdeklődését, de mindkét csapattal megegyeztünk hogy legkorábban 2009. nyarán tudnak kiigazolni.
A hír azonban eljutott Szekér Istvánhoz is, aki számon kérte rajtunk mindezt és kérte hogy Czafit Richárd mellett ajánljunk neki játékost, aki ki tud menni és Ő is tudja bizonyítani a Twente csapatának, hogy mint megfigyelő dolgozik, így került képbe Szolga Máté, a mi ajánlásunkra és nem úgy, hogy Ő látta volna játszani.

- Ha jól sejtem itt kezdődtek a bajok.

- Hát ha nem is a bajok, de furcsaságok tömkelege. Csak hogy érzékeltessem, míg Skribának és Kovácsnak repülőjegyet küldtek, addig Szolga Mátéval Szekér István éjszaka akarta átautózni Európát. Ezt nem engedtem meg. Így végül délután indultak és Frankfurtba megszálltak. Itt se teljesen az történt, amit megbeszéltünk, de ez egy másik kérdés. A próbajáték Szolgának jól sikerült. A Twente igényt tartott rá, majd tett nekünk egy megmosolyogtató, 25.000 eurós ajánlatot 3 év alatt három részletben, amit természetesen nem fogadtunk, nem fogadhattunk el.

Itt egyébként belép a képbe egy érdekes kérdés, hogy mi is pontosan Szekér István szerepe, hiszen ő csak játékos megfigyelő. Így nem lett volna joga tárgyalni sem a játékosokkal, sem a szülőkkel. Úgy tudom, mindkettő megtörtént és más játékosokat és szülőket is megkeresett. Ehhez akkor lett volna joga, ha FIFA játékos ügynöki vizsgával rendelkező manager az MLSZ-ben bejelenti, ennek utána kérdeztem még decemberben, ahol egyértelműen elmondták, hogy focistánk ügynöke, Hrutka János nem jelentette be a Haladás korábbi védőjét, mint munkatársát. Aztán a dolgok tovább bonyolódtak, a játékosért általunk kért pénzt sokallta a Twente (utolsó ajánlatunk 100.000+100.000 euró volt). Ekkor pattant ki valakinek a fejéből, hogy kihasználja azt a kiskaput, hogy a focistának, mivel nem töltötte be 16. életévét, nincs profi szerződése, így egy UEFA táblázatra hagyatkozva aprópénzért el lehet vinni.

- Erre mondják azt, hogy nincs mit tenni.

- Azért ez nem így van. Egyrészt Szolgának az amatőr szerződése mellett van egy tanulmányi szerződése, amit ha felrúg, szüleinek 90.000 eurót kell fizetni nekünk. Másrészt azért mögöttünk is nagyon komoly jogi stáb dolgozik, akik megteszik a megfelelő lépéseket és vannak még aduk a kezükben. Egyébként azt is tudnia kell, hogy a Twente által utoljára ajánlott 35.000 euró akkor is jár, ha mi most nem egyezünk meg a holland csapattal.

Most gondoljanak bele, mi lett volna, ha elengedjük a másik a három labdarúgót is Szekér Istvánnal? Megpróbálják őket is kivinni az egyesülettől? Bár ők és a szüleik is vannak annyira korrektek, hogy nem asszisztáltak volna ehhez. Én mindenesetre javasolni fogom, hogy Szekér István ne látogathassa a Szombathelyi Futball Kft. rendezvényeit, és abban is biztos lehet mindenki, hogy Hrutka János tőlünk nem kap több labdarúgót, ha most minket megkerülve, értéken alul adja el egy játékosunkat. Mert így nincs értelme akadémiát csinálni, ezzel a szombathelyi focit károsítják meg.

Amit még nem értek ebben az esetben, mi megbíztunk két emberben, hogy korrekten járnak el, mivel Szekér István a Haladás korábbi labdarúgója volt, itt él Szombathelyen, tehát nem várható el tőle hogy úgymond odacsináljon, ahol korábban evett, a másik Hrutka János, aki Illés Bélát és Halmai Gábort is a barátjának vallja, többek közt Zavadszky Gabi rendezvényein Hrutka kérésére mindig együtt vannak, hisz a barátság többek között erről is szól.

Ha ilyen világban élünk, hogy a pénz mindennél fontosabb, akkor itt nagyon át kell értékelni az erkölcsi normákat, amit mi mind az Akadémián, mind a Haladás első csapatánál próbálunk megvalósítani. És itt nem csak arról beszélünk, hogy kiviszik Szolga Mátét az engedélyünk nélkül, mert ezt meg lehet tenni és Máténak lehet, hogy jó lesz, csak álljon ki minden olyan ember - Szolga szülők, Szekér István, Hrutka János - az itt maradt 101 akadémista gyerek elé és mondja meg nekik, hogy gyerekek ilyen világban élünk, az Önkormányzat az általunk kihasznált kiskapu miatt nem támogatja tovább az Akadémiát, menjetek haza. Az más kérdés, ha minden Akadémia bezárja a kapuit, miből fognak megélni a játékos ügynökök, mert piacképes kereslet csak a fiatal labdarúgók után van. Érdemes-e egy játékos miatt minden kaput felégetni?

- Szolga Máté most kinek a labdarúgója?

- Ő továbbra is az Illés Béla Football Akadémiához tartozik. Bár az is igaz, hogy az utóbbi időben engedélyünk nélkül, Szekér Istvánnal, Hrutka Jánossal és a szülei ismét kint járt a Twenténél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szekér megfigyelte! A Twente elvitte?

Ma reggel szokatlanul korai időpontban a Nemzeti Sport Online változatában jelent meg a hír, hogy Szolga Máté az Illés Akadémia játékosa meglehetősen kevés pénzért a Twentéhez igazolt. Szekér István a klub megfigyelője elismerte, hogy a játékos kell a klubnak, de ő úgy tudja, nem végleges még a klubcsere.

Hrutka azt mondja, nem igaz Szolga klubváltása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sajtóinformációk szerint nagyon olcsón a Twentehez igazolt Szolga Máté, az Illés Akadémia labdarúgója. A játékost Szekér István ajánlotta a hollandoknak. A Haladás korábbi focistája már kifejtette véleményét a furcsa esetről. Időközben sikerült elérni Szolga managerét, Hrutka Jánost is.

Szolga Máté ilyen feltételek mellett nem eladó

Hatalmas indulatokat kavart a mai Nemzeti Sport híre, mely szerint mindössze 20.000 euróért a holland Twente szerződtette Szolga Mátét, az Illés Akadémia labdarúgóját. A játékost ajánló Szekér Istvánt és ügynökét, Hrutka Jánost is megkérdeztük a furcsa üzletről. Kíváncsiak voltunk azonban a többségi tulajdonos képviselőjének véleményére is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!