A Szombathelyi Haladás és a magyar futball története

Gyászba borult a magyar futball, amikor a Haladás FC transfermarkt érték szerint többre taksált csapata kiesett az elsőosztályból. Most viszont ismét itt vannak és a legjobbak közé emelkedtek.
-----

A Haladás FC múltja és jelene

A Szombathelyi Haladás VSE vagy szimplán csak Haladás Nyugat-Magyarország egyik történelmi labdarúgó-csapata, amely 1919-ben alakult és azóta is komoly szereplője a magyar labdarúgás világának. 2021-ben a másodosztályban vitézkednek, de a múltban már volt komoly sikerük is, bajnoki bronzérmet szereztek és nemzetközi porondon is szerepeltek. Mostanában talán a sportfogadók kevesebbet hallanak róla, de például egy bwin regisztráció elvégzése után láthatjuk, hogy már a másodosztályú meccseikre is jó szorzókkal lehet fogadni. A Bwin Magyarországon egyébiránt a nagyobb fogadóirodák közé tartozik és élő közvetítések mellett komoly kínálata van magyar meccsekből is.

haladas.hu

A Szombathelyi Haladás 1936-ban jutott először a magyar elsőosztályú bajnokságba, de az ezt követő évtizedekben folyamatosan oda-vissza mozgott az osztályok között, az 1950-es és az 1980-as éveket leszámítva minden évtizedben kiestek legalább egyszer. 2008-ban jutottak fel legutoljára az elsőosztályba, de néhány évvel ezután, nagyjából akkor, amikor megindult a stadionépítési projekt és Sopronba költözik ideiglenesen a csapat, mélypontra jut a csapat teljesítménye.

És nem csak a labdarúgók teljesítménye, de a pénzügyi teljesítmény is romlott, 2019-ben már 400 millió forintos tartozással küzdött a klub. Végül komoly összefogással megmenekült a csapat és így maradt az NBII-ben. A magyar futball története során láthattunk nagy klubokat eltűnni a süllyesztőben, amikor gyászba borult a magyar futball, de szerencsére a Hali esetén ez nem így történt.

A Szombathelyi Haladás útja a mélyből a magasba
haladas.hu

Szakértő elemzőnk, Kollar Aladar rámutatott, hogy a Haladás FC Transfermarkt értéke alapján a 2021/2022-es szezonban nem ők számítottak esélyesnek a másodosztályban, hiszen például a Vasas kerete közel 6 millió euró értékkel bírt, a Haladás viszont mindössze 2,6 millió eurós keretértéket tudott felmutatni. A csapat úgy gondolta, hogy a 2021/2022-es szezonban teljesen magyar, fiatal kerettel fognak nekimenni a feljutásért folytatott harcnak és már az elején világossá vált, hogy a csapat komoly esélyese lesz az elsőosztályba kerülésnek.

Pedig olyan csapatokkal kell küzdeni a másodosztályban, mint a
 • Diósgyőr,
 • a Vasas,
 • a Kecskemét,
 • a Szeged,
 • a Nyíregyháza,
 • a Győr,
 • a Pécs vagy
 • éppen a Dorog,
 • csupa olyan csapat, amely a magyar futball története során komoly eredményeket tudott felmutatni. És ha már csak kitekintünk ezen csapatok történetére, akkor látható, hogy az elmúlt évtizedekben elég sok csapat süllyedt elég mélyre és gyászba borult a magyar futball már többször, gondoljunk a Csepel vagy a REAC vagy a Tatabánya szomorú sorsára. Visszatérve a Halira, ha egy bwin regisztráció után most megnézzük a szorzókat a Haladás meccseire, azt láthatjuk, hogy a csapat mindenki ellen esélyesnek számít most a másodosztályban és mivel a bwin magyarországon elég népszerű, ez akár értékmérőnek is tekinthető.

  A Szombathelyi Haladás útja a mélyből a magasba
  haladas.hu

  A 2021/2022-es szezon előtt egyébként nem a Haladást tartották a fő esélyesnek, de úgy tűnik, hogy a szakmai stáb átalakítása eredményes volt. Mátyus János távozott a csapattól és korábban a Dorogon is stabil csapatot felépítő Németh Szabolcs érkezett a csapathoz edzőnek. Alapvetően merész álomként a dobogót tűzték ki célul, főleg azért is csak ezt, mert elvesztették két fontos játékosukat, Medgyes Zoltánt és Németh Máriót, ráadásként pedig Schimmer is visszavonult.

  Hiába igazoltak játékosokat a helyükre, egyértelmű volt még az elvakult szurkolóknak is, hogy nem volt minőségi a pótlás. Ettől függetlenül már az első meccseken látszott, hogy egy rendkívül harapós és küzdős focit játszó Haladással lesz dolga mindenkinek 2021/2022-ben és nem is nagyon tudta igazán megizzasztani őket senki, annak ellenére sem, hogy elég gyorsan elvesztették a veretlenségüket is. Nagyon sok fog majd múlni azon, hogy milyen eredményeket érnek el a riválisaik ellen és a másodosztályban rivális alatt nem feltétlenül azt a csapatot kell érteni, amelyik tabellaszomszédja egy másiknak.

  A jövőkép és egy szebb jövő a Haladás számára

  Nyíregyházán vagy éppen Diósgyőrben játszani senkinek sem könnyű, főleg, hogy a miskolciak az egyértelmű feljutást tűzték ki célul a másodosztályban. A Haladás viszont a komoly infrastrukturális és utánpótlás háttér birtokában komoly csapatot ér, amely már idén elérheti célját. Mert ugye a Haladás azért is különlegesen fontos a magyar labdarúgás számára, mert az Illés Akadémián nagyon komoly utánpótlásképzés folyik és a gyönyörű stadionban jó lenne elsőosztályú, esetleg nemzetközi meccseket játszani. Mert a szurkolók Szombathelyen is szeretik a focit, erre jó példa a komoly nézőszám másodosztályú szinten is.

  A Haladás FC transfermarkt értéke pedig eddig úgy tűnik, hogy nem jelent semmit a feljutás szempontjából, bár intő jelnek kell lennie majd a csapat mögött álló tulajdonosi körnek, hogy egy ilyen keret nem fog sokáig életben maradni az elsőosztályban, komoly erősítésekre lesz majd szükség.

  haladas.hu

  Olyanokra, mint a Haladás legendás játékosai voltak, gondoljunk például Király Gáborra, Rózsa Dánielre, Guzmicsra, Jagodicsra, Illés Bélára, akik mind a Haladás színeiben tették le névjegyüket. Király például itt kezdte pályafutását és itt is fejezte be, a legendás kapusra ma is szeretettel gondol mindenki a városban. És ha már emlékeket idéztünk fel, akkor gondoljunk csak arra a három évre, amikor a Haladás nemzetközi porondon szerepelt.

  Először 1975-1976-ban szerepeltek a KEK-ben, de ott csak egyetlen kört tudtak menni és a Sturm Graz ellen búcsúzni kényszerültek. 1988-ban az Intertotó-kupában értek el komoly sikert, hiszen egészen jó teljesítményt nyújtottak a csoportkörben. És végül a közelmúltban, 2009-2010-ben mentek egy kört az Európa-ligában, ami történetük messze legsikeresebb időszakának számít, még úgy is, hogy a svéd Elfsborgot meg tudták volna verni egy kis szerencsével és még tovább menetelhettek volna. Az viszont tény, hogy most ismét fénykorát éri a Szombathelyi Haladás, ami a nézőszámaikon is meglátszik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!