Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés

Aczél a (nem) boldog ember

Egyik szeme sír, a másik nevet a Haladás edzőjének. Tegnap három éves szerződési ajánlatot kapott, de Guzmicsék kikaptak a Debrecentől. Interjú a mesterrel.
Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap. Ilyenkor még az újságíró is óvatosabb. Vajon mit csinálhat Aczél Zoltán? Örül, mert biztosítva van a jövője, örül, mert munkája van hosszú távra, mert Szombathelyen ennyire bíznak benne? Vagy még mindig bosszús, mert kikaptunk a Debrecentől és egyáltalán nem lehetünk nyugodtak a folytatást illetően?

- Hogy van?

- Négy órát aludtam. Pörgetem vissza a tegnapi eseményeket - mondta Aczél Zoltán honlapunknak. - Agyalok és bosszankodom, közel voltunk hozzá, hogy elkapjuk a Debrecent.

- Semmi ünneplés? A Debrecen elrontotta ezt is...

- Ünneplésre semmi okunk. Iszonyatosan csalódott vagyok az őszi szereplésünk miatt.

- Három éves szerződés-hosszabbításról döntött tegnap a tulajdonosi kör, ráadásul a Haladás a hétvége szimpatikus vesztese címet is birtokolja.

- Szimpatikus vesztes? Sokra megyünk vele. A tulajdonosok döntése büszkeséggel tölt el. Egy ilyen lépés megnyugtatja az edzőt, kollégáit, a családját. Ezért is bosszant, hogy még egy koccintáshoz, egy beszélgetéshez sem volt kedvünk.

Nem volt kedvük koccintani
Unger Tamás

- Vigasztalhatatlannak tűnik. Megpróbálom felvidítani. 100%-os volt a támogatása.

- Hallottam róla. Ez fontos volt nekem. Ennek csak így van értelme. Egyáltalán nem lennék boldog, ha mondjuk a tulajdonosok 99 %-a támogatna és egy 1 %-a nem. Akkor jön el ismét a bronzkorhoz, vagy ahhoz az időszakhoz hasonló, amikor Halmosi Zoltánok fociztak a csapatban, amikor mindenki összefog.

- Kapott útravalót is. Fiatalokat kell beépíteni a csapatba. A legtöbb edzőnek ettől a mondattól égnek áll a haja.

- Sokat fogok még erről a vezetőkkel beszélni, de nekem tetszik a koncepció. Ha van erre idő, ha tudatos a fiatalok beépítése, akkor ez járható út. Most úgy tűnik, én megkaptam erre a lehetőséget. Itt azonban muszáj valamit elmondanom. Hallom, hogy nem szeretem a fiatalokat. Akkor menjünk sorba: Kovács Istvánra a mi működésünk alatt került rá a tábla: beépítve. Az akadémia nevelte, több szakember dolgozott vele, de a csapatba mi raktuk be. Iszlai Bence? Nem szombathelyi, de fiatal. Alapember lett. Búrány Zoli is egyre több szerepet kap. Skriba Matyi is szerephez jutott a legutóbbi meccseinken. Tudom, játszott már korábban is, de ő sem öreg, rutinos játékos. Jagodits Márknak, Farkas Márknak is van már élvonalbeli meccse.

- Amikor idejött, tényleg azzal kezdte, hogy Kovács Istvánt visszaküldte az U19-be?

- Ez azért túlzás, de akkor valóban így láttam jobbnak. Itt fájt, ott fájt, betegeskedett. De ha úgy tetszik, nem volt mentálisan erős ehhez. Nyáron ismét felhoztuk és Koko megértette, miről van szó. Nagyon sokat dolgozik, jól focizik. Fiatalságából adódó hibái ellenére nagyot küzd. Verekszik a pályán, mindent elkövet a sikerért. Vannak a keretben olyan rutinos játékosok, akik példát vehetnének róla…

- Szereti a fiatalokat vagy sem?

- A jó fiatalokat szeretem, de a jó öregeket is. Nem ugyanez a helyzet a rossz öregekkel. Van egy álmom. 20 éves szombathelyi, vagy helyi kötődésű fiatalokkal megnyerni a bajnokságot. Ez az álom. A tudatos csapatépítés az más kérdés. Meg fogjuk ezt beszélni a tulajdonosokkal, akikkel közel vannak az álláspontjaink ezen a téren. Közülük is tudja mindenki, hogy bármennyire is jó munkát végez az Illés Akadémia, ott sincs 10 Kovács István, akiket azonnal be lehet rakni.

- A sikeres jövőhöz mindenesetre túl kellene élni a mostani nem túl fényes jelent is.

- Az a baj, erre a kijelentésre nem tudok úgy reagálni, hogy ne panaszkodjak. Azt pedig nem szeretek.

Nem szeret panaszkodni
Mészáros Zsolt

- Hallgatom.

- Egyrészt megnyugtatok mindenkit, sokkal jobb folytatás jön, mint ami eddig volt, mert amin mi keresztül mentünk az egy klub történetében csak egyszer van. Nézzék csak meg, tegnap milyen játékosok hiányoztak. Nagy I. Gábor, Halmosi Péter, Tóth Péter… De ez csak egy meccs. Vujovics sérülése, az, hogy Korolovszky ilyen peches szezont fut, Rajos két meccset játszik, kettőt beteg… A tavalyi nagy menetelést szinte állandó csapattal csináltuk végig, ez most nagyon hiányzott. Ennek ellenére ez nem védekezés, nem magyarázkodás. Én és a szakmai stáb is sokkal többre számítottunk.

- Soha nem rejti véka alá véleményét. Gyakran nagyon kritikus a játékosaival.

- Nem vagyok a köntörfalazás híve. Szombathelyen évek óta van egy keret, ami alig-alig változott. Nincs mit ezen szépíteni, több olyan focista van, aki megszokta a jót. Belekényelmesedett, üldögél a babérjain. Nincs motivációja. Én most azt gondolom, nekik máshol kell megújulni. Nekünk meg az itt lévő 9 srác mellé még 5-6 fiatalt kell felhozni és körülbelül ugyanennyi igazolással végre kell hajtani az elengedhetetlen vérfrissítést.

- Komolyan mondja, hogy gond van a motivációval?

- Én azt gondolom, igen. Nézze meg, volt egy nagyon jó középső periódusunk. Megvertük a Fradit, a Lombardot. Jól játszottunk a Videoton ellen. Egyre többen voltak a hazai meccseinken. Ötezren, hatezren szurkoltak. Voltak azonban olyanok, akiket nem dobott fel, hogy a következő fordulóban már hétezren vagy nyolcezren legyenek. Én nehezen viselem, hogy valakinek mindegy, hogy kétezer vagy tízezer ember van a lelátón. Én tegnap a meccs után is elbeszélgettem a srácokkal. Elmondtam, nem érdekelnek már a betegségek, a nyavalyák, szedje össze magát mindenki. Az előrehozott meccsekből a hazait meg kell nyerni, idegenben pedig legalább úgy kell kinézni, mint Diósgyőrben. Én a Ligakupában és a Magyar Kupában is tovább akarok jutni. Utóbbi sorozatában jó lenne odaérni a végére. Nemzetközi kupáról és a szurkolók megörvendeztetéséről álmodom.

- Ma este van a sorsolás. Hol nézi?

- Szerintem odamegyek. Nem vagyok meghívva, de szuggerálnom kell, hogy ne a legerősebb ellenfelek egyikét kapjuk. Mert most arra gondolok - formánkat ismerve -, hogy legalább három csapatot kell megvernünk ahhoz, hogy a következő körbe jussunk. Iszonyatosan nagy pechszériában vagyunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Megint vereség. Ötödször 0–1

Jó iramú mérkőzésen 1–0-s vereséget szenvedett a Haladás Sopron Bank. Nem találtunk kapuba két és fél meccse.

Aczél három évig a Haladás edzője

A csapat mai taggyűlésén a tulajdonosok egyhangúan döntöttek úgy, hogy három évvel meghosszabbítják a szakember nyáron lejáró szerződését.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés