Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Előzetesben marad Aczél

Majdnem két óráig tartott a tárgyalás, de nem helyezték szabadlábra a Haladás mesterét. Cikkünk folyamatosan frissül.
-----

2011.december 2.

11:22: A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a fogadási csalási ügyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt őrizetbe vett Aczél Zoltán előzetes letartóztatását. A Szombathelyi Haladás vezetőedzőjét visszaszállították abba a budapesti fogdába, amelyben eddig fogva tartották.

– Helyt adtak az ügyészségi indítványnak, de természetesen bejelentettük a fellebbezést – amit a védencünkkel együtt mi magunk is ki fogunk egészíteni –, amelyet tíz-tizennégy napon belül tárgyalnak, de természetesen addigi is bármikor szabadlábra helyezhetik, ha a nyomozati cselekmények azt indokolttá teszik, tehát például az általunk indítványozott szembesítés olyan eredménnyel zárul. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyére alapozta a döntését, illetve arra a veszélyre, hogy esetlegesen másokkal összebeszélne, így meghiúsítaná az eljárás lefolytatását – nyilatkozta a döntés után Dr. Lehóczky Dávid, ügyvéd.

– Személy szerint meg vagyok győződve Aczél Zoltán ártatlanságáról. Örülök annak, hogy volt időnk részletes indítványt készíteni, és ezt át tudtuk beszélni az ügyészek előtt is. Öröm az ürömben, hogy a nyomozási bíró is érdemben áttekintette az ügyet, tehát nem futószalag szerint mentek az események. Dolgozunk tovább, van egy gyakorlott, profi büntetőjogász, Dr. Lehóczky Dávid ügyvéd személyében, én pedig főleg a sportjogi és sportszakmai részben tudok segíteni, így visszük ketten az ügyet – tette hozzá Dr. Czeglédy Csaba.

Aczél Zoltán az ügyvédein keresztül engedélyezte a sajtóorgánumoknak, illetve a médiumoknak, hogy a felvételeken takarás nélkül mutassák az arcát, illetve a cikkekben leírják a teljes nevét, mert mint fogalmazott, semmi takargatnivalója nincs.

Az ügyben keletkezett, és a védőügyvédek rendelkezésére álló nyomozati iratokat (Aczél Zoltán vallomását) honlapunkon publikálni fogjuk, tehát mindenki számára hozzáférhetők lesznek.

Aczél Zoltán bilincsben
Aczél Zoltán és Czeglédy Csaba tanácskozik a tárgyalásra várva
Unger András

10:53: A Nyugat információi szerint Aczél Zoltánt 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték. Ügyvédje, Czeglédy Csaba fellebbezett a döntés ellen, ennek elbírálásáról 10-14 napon belül döntenek.


10:09: Több mint egy órája tart a tárgyalás ahol eldől, előzetes letartóztatásba helyezik-e Aczél Zoltánt. A Haladás edzője szemmel láthatóan meggyötört.


8:41: Aczél Zoltán jogi képviselője ma reggel egy sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ide kattintva olvashatják. Czeglédy Csaba ma reggeli nyilatkozatát pedig akkor, ha ráklikkelnek az oldalsávban lévő hangfile-ra.


2011.december 1.

Sokan furcsállták, hogy egy vidéki ügyvéd, Dr. Czeglédy Csaba látja el Aczél képviseletét. A sportjogban jártas ügyvédet egy nehéz nap estéjén kérdeztük.

- Tegnap este helyzet volt, Aczél Zoltán felesége és Aczél Zoltán is azt szerette volna, hogy én legyek az ügyvéd. Tegnap este már próbáltam büntetőjogban jártas budapesti kollégát elérni, ez akkor még nem sikerült, de egyikük az éjszaka folyamán visszahívott, így már reggel együtt voltunk a gyanusítotti meghallgatáson. A kollégám természetesen holnap is ott lesz. A munkamegosztás szerint ő a büntetőügyi "vonalat" viszi, én pedig a sportjogi "vonalon" vagyok otthon, én tartom a kapcsolatot a családdal és "megnyertem" a sajtóval való kapcsolattartást is. Ez utóbbival kapcsolatban Vas megyeiként is sok tapasztalatot szereztem.


14:54: Aczél Zoltán lelkiállapotáról Dr. Czeglédy Csabánál, a vezetőedző ügyvédjénél érdeklődtünk.

-Hiába kérdeztem én őt először, hogy van, Zoli rögtön visszakérdezett: Hogy van a felesége a családja? Megnyugtattam, hogy szeretik, kitartanak és várják haza. Aztán még mindig nem jutottam szóhoz, hiszen a csapat felől érdeklődött. Elmondtam neki, hogy a játékosok szemében dacot, dühöt és mérget láttam, küzdeni fognak minden erejükkel szombaton a továbbjutásért. Ezek után mondta csak el, hogy a körülményekhez képest jól van. Szeretném hozzátenni: a nyomozást vezetők rendkívül emberségesen viselkedtek, csak magas fokon beszélhetek hozzáállásukról.14:31: Az NNYI sajtóközleménye a következőket állítja:

Ezen nyomozás keretében a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a tegnapi napon Székesfehérváron – a Videoton-Haladás Magyar Kupa-mérkőzést követően – őrizetbe vették, majd a mai napon gyanúsítottként hallgatták ki A. Zoltánt, mint a Siófok korábbi edzőjét. A. Zoltánnal szemben 2 rendbeli gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel.

A megalapozott gyanú lényege szerint A. Zoltán a 2009. április 21. napján lejátszott Honvéd–Siófok (2–2) Magyar Kupa-elődöntő mérkőzés előtt, mint a Siófok labdarúgócsapatának edzője elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán ekkor azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül az A. Zoltán és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor.

A. Zoltán a 2009. május 23. napján lejátszott ZTE-Siófok (5–3) bajnoki mérkőzés előtt, mint a Siófok edzője elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést.

A. Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze. Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után S. Lászlótól és H. Gábortól átvette az ígért 4000 eurót. A. Zoltán az őrizetbe vétele és a gyanúsításközlés ellen panaszt jelentett be, vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését."

Az ominózus meccs összefoglalója

12:50: A Nyugat.hu információi szerint Sütő László és Horváth Gábor is azt állította, hogy Aczél Zoltánnak a Honvéd–Siófok Magyar Kupa- és a ZTE–Siófok bajnoki mérkőzéseket előtt pénzt ajánlottak és a megfelelő eredmény után adtak is. Aczél Zoltán együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el. A siófoki játékosok és szakmai stáb a kupa megnyerése esetén komoly prémiumban részesült volna, sokkal nagyobb összeg járt volna a vezetőedzőnek is, mint amiről ebben az ügyben szó van. Ráadásul a ZTE–Siófok mérkőzés előtt a Balaton-partiaknak esélye volt a bennmaradásra.

Megkeresésünkre Dr. Czeglédy Csaba, Aczél Zoltán ügyvédje elmondta:

- Védencemet a két játékos azzal vádolta, hogy pénzért cserébe úgy állította össze a csapatot, hogy a mérkőzéseken a fogadási csalóknak megfelelő eredmény szülessen. Aczél Zoltán minden kérdésre válaszolt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) holnap reggel 9 órakor dönt arról, hogy Aczél Zoltán előzetes letartóztatásba helyezi-e, vagy szabadlábon védekezhet.


10:16: A nemzetisport.hu egy rövid interjút közölt Sütő Lászlóval, melyben a futballista elmondta, nem érti az összefüggéseket...

„Megdöbbenve értesültem arról, hogy kapcsolatba hoztak az üggyel, ehhez csak annyit mondanék, én két hete tettem vallomást, Aczél Zoltánt pedig most állították elő...” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a Vasas labdarúgója Sütő László.


10:00: Aczél az éjszakát a VI. kerületi Aradi utca és Vörösmarty utca sarkán lévő épületben, a Nemzeti Nyomozó Iroda bázisán töltötte. Csütörtök reggel kilenc órakor megkezdődött a gyanúsítotti meghallgatása. Helyszínen tartózkodó tudósítónk arról kérdezte dr. Czeglédy Csaba ügyvédet, az edző jogi képviselőjét, pontosan mivel gyanúsítják védencét?

– Nem adtak tájékoztatást, mivel a meghatalmazásomat csak most fogom tudni átadni, a telefonban csupán azt közölték, hogy most, reggel kilenckor lesz a gyanúsítotti meghallgatása – mondta az ügyvéd. – Eddig gyanúsítottként nem hallgathatták meg, és nagyon remélem, hogy ez valóban nem történt meg. Egyelőre tehát nem tudom, mivel gyanúsítják. Feltételezések természetesen vannak, de néhány óra múlva már pontos részleteket tudunk. Ilyenkor senkivel nem beszélhet az őrizetes, elzárják mindenkitől. Annyi információm még van, hogy elvileg százhúsz-órás őrizetbe vételről van szó, amelyet csak a kiemelt jelentőségű ügyeknél szoktak alkalmazni, és csak utána dönthetnek az előzetesről. Eközben elvileg az ügyvédjével nem érintkezhet, tehát nem szólhatok hozzá. Hoztam neki néhány cuccot, ruhát, amit a családja küldött, remélem, azt átadhatom!

Hamarosan, a kihallgatás végeztével további részletekkel jelentkezünk a helyszínről.

2011. november 30.

Erődemonstráció? A csapat focistái közül többen nem értették, mi szükség volt arra, hogy a vezetőedzőt megbilincselve a csapat busza előtt vezessék a rendőrségi autóhoz, amikor másik utvonalon sokkal rövidebb lett volna.


01:20: Czeglédy Csaba, aki Aczél jogi képviselője és a csapat egyik tulajdonosa is, honlapunknak azt mondta, útban Budapest felé találkozott a Haladás játékosaival, akik elmondásuk szerint kettőzött erővel fognak küzdeni a szombati visszavágón.


22:04: Szolgálati közlemény: A Haladás több vezetője és Aczél jogi képviselője is arra kéri a szurkolókat, hogy telefonjaikkal ne zavarják a csapat játékosait, akikre szombaton fontos feladat vár, tovább kell jutni a Magyar Kupában.

- A szurkolók akkor tudnak segíteni, ha kijönnek a stadionba és drukkolnak - mondták.

A Haladás Sopron Bank nyilatkozat stopot rendeltek el, a játékosok a sajtónak sem nyilatkozhatnak.


21:58: A nyugat.hu telefonon elérte Aczél Zoltán legjobb barátját és egyben másodedzőjét, Székely Tibort.

- Szívesen elmondanám hosszan is a véleményemet, de a Haladás játékosaihoz hasonlóan én sem nyilatkozhatok. Egy biztos, Aczél Zoltán ártatlan, 100 %-ig hiszem, hogy tisztázódni fog ez a helyzet. Én a végsőkig kiállok mellette - mondta Székely.

Balogh Gyula, a Haladás NB III-as csapatának technikai vezetője Székelyhez hasonlóan jó barátságot ápol Aczéllal. "Dudi", ahogy a csapat szurkolói ismerik, munkatársunknak azt mondta, biztos Aczél ártatlanságában, és biztos benne, hogy tisztázni fogja magát és csak valami félreértésről lehet szó.

Letartóztatták Aczél Zoltánt
Ezzel a fekete autóval jöttek Aczél Zoltánért
Rodics Dániel

21:44: Aczél Zoltán családja dr. Czeglédy Csabát bízta meg az edző jogi képviseletével. Az ügyvéd honlapunknak elmondta, hogy elvállalta a feladatot.

- Beszéltem a nyomozást vezető főügyésszel, az edző gyanúsítotti meghallgatása holnap reggel 9-kor lesz, természetesen én is ott leszek.


21:38: Vörös Csabát, a Haladás technikai igazgatóját telefonon értük utol, hivatalos volt...

- A kupamérkőzés után az NNYI elvitte Aczél Zoltán vezetőedzőt. Pontos információ a miértről nincsen, annyi bizonyos, hogy nem a mostani mérkőzéssel kapcsolatos - mondta.


21:30: Aczél Zoltánt bilincsbe verve ültették be egy rendőr autóba, szirénázva indultak el a stadionból. Kollégánknak a Nemzeti Nyomozóiroda sajtószóvivője azt mondta, Aczélt Budapestre szállítják, méghozzá azért, mert bűncselekmény alapos gyanúja merült fel ellene.


21:20: Aczél Zoltánt - megbilincselve - pár perccel ezelőtt a parkolóban lévő egyik autóhoz vezették, ahova beültették, majd az autó csomagtartójában kerestek valamit a nyomozók. Aczélt ezután visszavitték az edzői szobába. Azóta megint semmi hír - jelentette a helyszínen lévő tudósítónk.


20:53: A Nyugat rendőrségi forrásból úgy értesült, Sütő László szabadlábra helyezésének volt az ára az, hogy vallomást tegyen Aczél Zoltánra.


20:38: A Haladás játékosai néma csendben szállnak fel a csapat buszára - jelenti tudósítónk, aki megpróbált beszélni is velük. Szűkszavúan azonban csak annyit mondtak, hogy nem tudják, mi van. Az öltözőbe érkező edzőt a rendőrök azonnal egy szobába vezették, ahol becsukódott az ajtó, és azóta semmi hír nincs.


Dr. Fazekas Géza, a Nemzeti Nyomozóiroda szóvívője a rangado.hu-nak azt mondta, hogy a Videoton - Haladás Magyar Kupa mérkőzés után letartóztattak egy NB I-es labdarúgó edzőt a fogadási csalási üggyel kapcsolatban. Hozzátette, hogy az őrizetbe vételnek sem a Haladásnak, sem a Videotonnak nincs köze, hanem az edző egy korábbi csapatához és annak korábbi mérkőzéseihez köthető.

20:30: Aczélt a helyszínen hallgatják ki. Senkit nem engednek a közelébe, a Nyugat információi szerint azt mondták, hogy még ügyvédet sem hívhat.


20:18: A nyugat.hu információi szerint letartóztatták Aczél Zoltánt a Videoton - Haladás mérkőzés után. A zuhanyhíradó szerint néhány korábbi játékos saját magát mentve "mártotta be" edzőjét a Siófok csapatát érintő bundabotrány kapcsán.

Születési hely, idő: Budapest, 1967. március 13.
Válogatottság: 2 alkalom/ 0 gól

- Játékos pályafutása:
ˇ 1987 - 1988: Újpesti Dózsa
ˇ 1988 - 1991: Siófoki Bányász
ˇ 1991: Daewoo Royals (Dél-koreai)
ˇ 1991 - 1994: Újpest
ˇ 1994 - 1995: Vác
ˇ 1995: Lausanne (svájci)
ˇ 1995 - 1996: Lausanne (svájci)
ˇ 1996 - 1997: SV Ried (osztrák)
ˇ 1997 - 1998: TSV Hartberg (osztrák)
ˇ 1998 - 1999: Pécsi MFC
ˇ 1999 - 2000: Vasas SC
ˇ 2000 - 2001: FC Dabas

- Edzői pályafutása:
ˇ 2000 - 2001: FC Dabas
ˇ 2001 - 2006: Újpest FC utánpótlás
ˇ 2006 - 2008: REAC
ˇ 2008: Magyar válogatott szövetségi edző
ˇ 2008 - 2009: BFC Siófok
ˇ 2009: Diósgyőri VTK
ˇ 2009: Szigetszentmiklósi TK
ˇ 2010. október 18. - Haladás

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra