Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés

Érzelmek tomboltak a Haladás ankétján

Bokor Zsolt, Illés Béla és Tóth Miklós válaszolt a kérdésekre.
Hirdetés
Hirdetés

A Haladás Sportkomplexumban zsúfolásig megtelt a sajtókonferencia-terem. A zöld-fehérekért aggódó szurkolók kérdéseire Bokor Zsolt, a HVSE ügyvezető elnöke, Illés Béla, a Halmill Kft. ügyvezető igazgatója, és Tóth Miklós a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója fogadta a kérdéseket.

Haladás ankét
A galériához kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Tóth Miklós bejelentette, hogy a Haladás VSE lesz a Halmill Kft. részében az új tulajdonos - ahogy ez a mai sajtóközleményben szerepelt. Bokor Zsolt elmondta: a szezon második felétől már voltak jelek arra, hogy a mai nap híre valamilyen formában valóságot ölt. A Szombathelyi Haladás kb. 82%-os üzletrészét a Halmill Kft. elajándékozza a HVSE-nek. A HVSE elnöksége ma döntött: átvilágítással és közös munkával ezt az egyesület átveszi. Erre azonban az áldását kell, hogy adja a város is.

Illés Béla elmondta, hogy Homlok Zsolttal jó pár éve együtt dolgoznak a Haladásért. Ő a háttérben maradt mindig, annak ellenére, hogy ismerte, milyen lehetőségek vannak a Haladás futballját illetően. Sokat vizsgáltak meg ezek közül: ez tűnt a legjobb megoldásnak a nyugodt folytatáshoz. Így a Haladás a nevéhez méltóan és sikeresen szerepelhet.

Addig nem lehetett kommunikálni, amíg az írás meg nem születik - mondta Tóth Miklós, illetve Illés Béla hozzátette: szándéknyilatkozat jött létre, ez fog a következő hetekben szerződéssé válni.

Az ankét eseményeiről kérdezz-felelek formában számolunk be.

 • Mekkora adósságot vesz át a HVSE? Milyen változás várható? Mitől lesz több bevétel? Mitől lesz kevesebb kiadás? Érinti ez az Akadémiát?
 • Ez csak a futball Kft.-t érinti. Ez az a megoldás, ahol a talán legkönnyebben lehet szponzorokat, támogatókat, anyagi forrásokat teremteni. (Illés Béla) A tartozás összege 400 millió forint. (Tóth Miklós)

 • Lesz-e elővásárlási joga az Illés Akadémia játékosaira a Haladásnak?
 • Ezt is átbeszéltük elnök úrral. Egyik sem működik a másik nélkül. Az elmúlt időszakban a HVSE-vel is jó kapcsolat alakult ki, ez lesz a továbbiakban is. Kidolgozzuk a megfelelő formát, hogy a legtehetségesebbek a Haladásba kerüljenek és ne máshová (Illés Béla).

 • Március óta nincsen fizetés. Igaz ez? Érkezett-e feljelentés valakitől?
 • Figyelmeztetést kaptunk, feljelentést nem. A héten kapnak a játékosok fizetést, még a pontos összeget nem tudom. Kértem őket, hogy a játékra koncentráljanak (ahogy tették a Mattersburg ellen): addig nem lesz új játékos, addig nem lesz új edző, amíg őket ki nem fizettük. (Tóth Miklós) Homlok úr pénteken le fog jönni személyesen, a csapatot tájékoztatni fogja is: lehet, hogy nem egy összegben fizetjük ki a tartozást, de meg fogják kapni, ha részletekben is. Minden játékossal külön fogunk beszélni. (Illés Béla)

 • Egy adóssággal megterhelt céget átadtok a Haladás VSE-nek. Ti ugyanúgy ott maradtak a tűz közelében, Ti fogtok irányítani mindent. A játékosok nem kaptak fizetést március óta, remélem Ti se kaptatok. 400 milliós mínusszal, játékosok felé tartozásokkal átadjátok az üzletrészeteket, és közben marad mindenki a helyén?
 • Ez a következő hetek tárgyalása során derül ki, Homlok Zsolt úr eldönti, hogy kivel fog együtt dolgozni.

 • Régóta vártam a pillanatra, hogy a szemetekbe tudjak nézni. Van személyes ellentétünk, de az egy más dolog. Nagy hazugság, amit előadtok. Nem becsültétek meg az értékeket a Haladásnál. Képmutatás minden a részetekről. Szeretném, ha a Homlok úr megtudja: Béla sajnálom, hogy a nevedet ehhez adtad. Ha ti tűzközelben maradtok, az nagyon gáz. (Óriási taps)
 • Szakmailag nem vagytok alkalmasak. Béla, Téged irányítottak! Régi focistársaid is sajnálják, hogy ehhez adtad a nevedet. Ti egyesre vizsgáztatok, fel lehet kelni, el lehet távozni. Amit itt Ti csináltatok, annál kevesebbért is egy komolyabb klubnál kiebrudáltak volna benneteket. Próbálnak a Bokor Zsolti, meg a Homlok Zsolti befektetőt találni, talán megmenekül a klub, és talán egy-két éven belül visszakerül az NB I-be ebben a gyönyörű létesítményben. Új impulzus kell, nem Ti. Levizsgáltál ügyvezetésből (ezt Tóth Miklósnak szánta), és levizsgáztál szakmai vezetésből (Illés Bélának mondva). (Újabb óriási taps)
 • A szakmai részt tekintve meg kell nézni, mi volt 2007 előtt, és mi történt ebben a 10-12 évben. (Illés Béla)

 • Nem a szakmai munkáddal volt gond Béla, hanem azzal a sleppel, aki körülötted van. Nem akarlak Téged bántani, ez ugyanis a Haladásról szól, amit nagyon elcsesztetek. Keljetek fel, és távozzatok el. Béla, nem szabadott volna ehhez asszisztálnod.
 • Haladás ankét
  A galériához kattintson a képre!
  Mészáros D. Zsolt
 • A Cucu játszhatott volna a Vidi ellen, de úgy hallottuk, hogy a Horváth Feri betette volna, de Te nem engedted (Illés Bélának szánva).
 • Két éve is 200 millió mínusz volt, miért nem akkor léptétek ezt meg? Miből akartátok megoldani? Az edzőtáborban Grumicsot eladtátok a Zetének, ott közöltétek vele: hogy velünk jött, de a Zetével megy haza. Két éve kerülitek a szurkolókat. Nem szerveztek hazai meccset a felkészülési időszakban! Nem jöttél le a SKY Boxból a szurkolók közé.
 • A HVSE hosszú távon gondolkodik, vagy bevonna mást a tulajdonlásba?
 • Elég komoly vesszőfutás van mögöttünk: ezt rövid távra sem kívánja magának senki. Az volt a szándék, hogy ne essen ki a csapat, ez nem sikerült, de mi hosszú távon gondolkodunk. (Bokor Zsolt)

 • A HVSE többszáz millió forintot kap a várostól. Hogy tartják fel a futballcsapatot?
 • Meg kell vizsgálnunk és szponzorokat bevonni. A HVSE költségvetése 480 millió Ft, ebbe a várost 40 milliót ad. (Bokor Zsolt)

 • Mi változott 2007 és 2019 között?
 • A fiatal tehetséges játékosokat óriási fizetésekkel csábítják a nagy csapatok. (Illés Béla)

 • Nyáron nem lehetett előre érezni a bajt?
 • A 12 csapatos NB I-ben nehéz igazolni. A mérlegünkből kiderül, hogy 85%-a a költségvetésnek munkabér. A 2007-es 200 milliós büdzsé 2018-ra a hatszorosára nőtt. Az MLSZ sokszor változtatott a szabályokon: amikor még volt fiatalszabály, akkor abból 220 milliót kaptunk, míg a légiósszabályból szintén sokat. Ezek és a tévés pénzek összesen 640 milliót jelentettek. Ez volt 2017-ben, majd a következő évben ez 170 millió forinttal csökkent. A stadion üzemeltetése, és a női csapat szerepeltetésével ez az összeg kb. 200 millióra ment fel, míg kiesett egy szponzor, ahonnan előtte szintén ekkora összeget kaptunk. Az eladott játékosokért a pénzt a futball kft. kapta meg. (Tóth Miklós) A Haladás jövőképe ez: nevelőklub vagyunk, el kell adni a fiatalokat, akiért megfelelő ajánlat érkezik. Decemberben leültünk Homlok úrral: próbáljuk meg a bennmaradást, vagy játszunk a fiatalokkal? Akkor arról döntöttünk, hogy rizikózunk.(Illés Béla)

 • Mi várható most, mi lesz az elkövetkezendő időben, milyen lépések következnek?
 • Friss a történet, a megállapodás a hétvégén született meg, a rendkívüli elnökségi ma délelőtt volt. Ha a futsal-példámat hozhatom, akkor a legfontosabb: megtalálni az egyensúlyt, hogy Szombathelyi Haladás-szívű játékosok magja köré egy-egy extra futballistát igazoljunk. Ezt akarja mindenki, ehhez kell a város támogatása - ha az egy átlátható, kiszámítható jövőt jelenthet. Minden játékossal le kell ülni, és meg kell állapodni. Tisztázni kell: most NB II van, itt NB II-es fizetést lehet adni. Azon lesz mindenki, hogy mihamarabb visszakerüljünk az NB I-be. Elsősorban a pályán lássuk a szombathelyieket! (Bokor Zsolt)

 • Mi lesz Halmosi Péterrel és Schimmer Szabolccsal?
 • Még nem tudom, június 30-cal lejárt a szerződésük. Megérdemlik, hogy leüljünk velük.

 • Ki hozhat a mai naptól döntéseket? Megmarad-e ez a csapat?
 • A játékosok szerződésében van egy kivásárlási ár. Ha ezt kifizetik, akkor el kell engedni. Nem tervezünk senkit eladni a jelenlegi keretből. (Tóth Miklós)

  A futballban nincsenek csodák, csak eredmények.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés