A Haladás FC szezonjának értékelése

A Haladás FC teljesítménye a másodosztályban és a Haladás FC Facebook-vélemények.
-----

A 2021-2022-es magyar másodosztályú labdarúgó bajnokságban, az NB2-ben sokak szerint még izgalmasabbak voltak a meccsek és egyáltalán az egész küzdelem, mint az első osztályban. Ez lehet, hogy annak tudható be, hogy jóval több, 20 csapat verseng a magyar másodosztályban, de az tény, hogy nagyon sokáig kiélezett harc zajlott azért, hogy ki fog majd feljutni a végén és ki esik ki a harmadik ligába. A sportfogadás világában is jókat lehetett kaszálni a mindig kiélezett másodosztályú meccsekkel, főleg, ha a bonusowo.hu oldalán bemutatott bónuszok valamelyikét is igénybe vettük menet közben.

A magyar másodosztály 20 csapatának legalább a fele komoly múlttal rendelkezik a magyar labdarúgás történetében, így például a Haladás FC is, amely Szombathely városát képviselte jó pár éven keresztül az első osztályban is. Viszont a Szombathelyi Haladás FC már elég régóta kiesett az első osztályból és minden évben úgy indulnak neki, hogy majd most sikerül a visszajutás. Így volt ez a 2021-2022-es másodosztályú bajnokság elején és sokáig úgy is tűnt, hogy a Haladás FC komoly esélyekkel indul neki a szezonnak.

Haladás-FC Ajka NB2 2021
Mészáros D. Zsolt

Az első harmad eltelte után úgy tűnt, hogy a szombathelyi csapat hosszú idő után visszatérhet a legjobbak közé. A Haladás FC Facebook oldalát ekkoriban csak örömködő, vidám kommentek tarkították, hiszen nagyon jól ment a csapatnak. Aztán elkezdtek jönni váratlanabb vereségek és a csapat egyre mélyebbre süllyedt a tabellán. Így aztán a bajnokság végefelé közeledve már biztossá vált, hogy az egyik feljutó a Vasas csapata lesz, a másik helyért viszont egészen az utolsó fordulókig komoly harc dúlt.

Végül a Kecskeméti TE lett a befutó, amely végül 77 pontot szerzett, öt ponttal megelőzve a harmadik és egyben roppant csalódott Diósgyőrt. A negyedik Szeged is szerzett még 66 pontot, aztán nagy szakadás következett, hiszen az ötödik Siófok már csak 59 ponttal zárt, végül pedig a Szombathelyi Haladás FC a hatodik helyen fejezte be a szezont. A Haladás FC Facebook oldalán ekkor már jóval több volt a csalódott, dühös kommentelő és fásult szurkolók beszélgettek az újabb csalódást keltő szezonról. A bonusowo.hu oldalán keresztül persze ettől függetlenül a fogadók kihasználhatták és ki is használták a nagyszerű bónuszajánlatokat.

A teljesítmény további értékelése más nézőpontból

A Haladás FC végül 38 meccséből csak 16-ot nyert meg és volt 9 döntetlenjük a 13 vereség mellett, ami alapvetően nem túl acélos teljesítmény, főleg ha azt nézzük, hogy a 11. helyen álló pécsi csapatnak is 14 veresége volt csak. A legsúlyosabb probléma azonban a szombathelyiek szezonjában az volt, hogy egyszerűen nem tudtak gólokat rúgni. 38 meccsen összesen 37 gólt rúgtak, aminél igazából csak az alsóház legalján rúgott kevesebbet három csapat. A teljesen utolsó III. Kerület is 36 rúgott góllal fejezte be. Az egyetlen dolog, amiért viszont mégis az élmezőnyben tudtak maradni, az a kapott gólok száma volt, ugyanis 30 gólt kaptak csak 38 meccsen, aminél kevesebbet csak a feljutó Vasas kapott. Tehát ha nem is ismerjük a csapat dinamikáját, a játékosokat, akkor is egyértelműen leszűrhető, hogy gólszerzőkre van szüksége a szombathelyi alakulatnak.

Volt például a szezon végén 7 olyan meccse egymás után a Haladásnak, amikor csak kettő gólt tudtak összesen szerezni. Ennek ellenére az átigazolási szezonban nem igazán volt óriási mozgás a csapatnál, alapvetően főleg a kölcsönbe adott vagy kölcsönben játszó játékosok mozogtak, de a csapat vezetése tudta, hogy ha jövőre ismét meg akarják próbálni a feljutást, akkor további erősítésre van szükség.

Haladás - Budaörs NB2
Mészáros D. Zsolt

Fontos azonban tudni, hogy jövőre már kissé más dolga lesz majd a Haladásnak, ha nem sikerül a feljutásuk. Ugye a 2022-2023-as másodosztályú labdarúgó bajnokság 2022. július 31-én kezdődik és egészen 2023. május 21-éig tart. Olyannyira feszített a tempó, hogy még a világbajnokság ideje alatt is menni fognak a meccsek, 2022-ben 20 fordulót hajtanak le a játékosok a bajnokságból. 2023. január 29-én kezdődik aztán a szezon második fele és lesz egyébként néhány olyan forduló is, amikor a másodosztályban is hétköznap lesznek meccset.

De amiért fontos a Haladásnak a következő szezon, az az, hogy az MLSZ döntése szerint 2023-tól már csak 18 csapatos lesz a másodosztályú bajnokság, sőt, 2024-től már csak 16 csapat lesz a második vonalban is. Viszont még a következő szezonban a normál menetrend szerint az első két helyezett jut majd fel és az utolsó két helyezett esik ki közvetlenül. Viszont nem lesz egyértelmű feljutó, a három NBIII-as feljutónak még osztályozót is kell játszania három másodosztályú csapattól.

Persze a Haladás szurkolói számára ez kevésbé kérdés, hiszen ők egyértelműen abban reménykednek, hogy jövőre már sikerül a csapatnak a feljutás. Ehhez viszont arra van szükség, hogy végre megerősítsék a támadó alakzatot, hiszen

  • Lencse,
  • Szijjártó,
  • Monori és
  • Délczeg sem tudott annyit hozzátenni, amennyit kellett volna.
  • Ami igazán érdekes viszont, az a tény, hogy a Transfermarkt adatai szerint a Haladás védekező részlegének az értéke papíron kevesebb, mint a támadó alakzaté, mégis a Haladás kapta majdnem a legkevesebb gólt az egész másodosztályú bajnokságban. A szurkolókra pedig panasz nem lehet, hiszen a nézőszám tekintetében annyira rosszul nem álltak a szombathelyiek, sőt, talán ha kicsivel jobban megy nekik a végén, még nagyobb lehetett volna az egymásra találás.

    Ha a statisztikákat nézzük a 2021-2022-es szezon vonatkozásában, akkor látható, hogy a hazai nézőszám tekintetében átlagosan 1323 ember volt kíváncsi a Hali meccseire, ennél többet csak a Szeged és a Diósgyőr produkált. A legnézettebb szombathelyi meccs egy Szombathely – Ajka találkozó volt még 2021 végén, akkor 2628 néző látogatott ki a stadionba.

    Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu