Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés

25 éve jutott fel a Haladás az NB I-be

Persze ez jó néhányszor sikerült korábban és azóta is, de az 1995-ös feljutás különleges volt. 
Hirdetés
Hirdetés

Kiesés-feljutás-kiesés-feljutás: ez a sorminta jellemezte a Haladást a 90-es évek első felében. Akkoriban a másodosztály két csoportból állt, és az 1994/1995-ös szezon előtt úgy tűnt, hogy a Veszprém, a Siófok, a BKV Előre és a Budafoki LC lehetnek majd a Hali ellenfelei a feljutást illetően. A versenykiírás alapján a két csoport első helyezettjei automatikusan feljutottak, míg a két második az NB I 13. és 14. pozíciójában végzettek oda-visszavágós osztályozót játszhattak. 

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A vasiak Rátkai Lászlóval kezdték meg az esztendőt. Az első fordulóban még nem volt gond, mert a Matáv-Sopron otthonában simán, 3–0-ra nyertünk, azonban a Mohácstól 2–0-ra, míg a Keszthelytől 3–2-re kapott ki hazai környezetben a csapat. Nagy nehezen a 9. fordulóban a Beremendet 3–2-re legyőzték a zöld-fehérek – a győzelem ellenére Rátkai László lemondott.

A padra Fedor Sándor érkezett: a hátralévő 6 őszi meccsből négyet megnyert a vasiakkal, így az ősz végére a hatodik helyre kúsztak fel a mieink: nyolc győzelem és hét vereség volt a mérleg. Nagy szó volt ez, ugyanis volt a 14. pozícióban is a Haladás az NB II-ben...

 

Az 1995-ös tavasz egészen kiválóan sikerült, és a nézők is visszatértek a Rohonci útra: négy-, hat- és nyolcezres látogatottságot is regisztrálhattunk, a csapat pedig szárnyalt. A 15 meccs alatt csak három meccsen kapott gólt Király Gábor (összesen négyet), a Haladás pedig tizenkettőt meg is nyert, és csak Pakson kapott ki három fordulóval a vége előtt. ( Anno a hírek sokkal lassabban érkeztek: én magam az akkor leggyorsabbnak vélt forrás, a Teletext hasábjai előtt izgultam végig, mi is lett a paksi végeredmény - a szerk.)

 
Haladás-mez Bulgária válogatottjaként a Kisváros című magyar krimisorozatban.

Az utolsó fordulóban Tatabányára látogatott a Haladás 1995. június 18-án. Két pont előnyünk volt a BKV Előrével szemben és sokkal jobb volt a gólkülönbségünk, így akár egy iksz is elég lett volna a bajnoki címhez és ezzel együtt az automatikus feljutáshoz. A mieink azonban semmit nem bíztak a véletlenre és Szekér István, valamint Elekes Attila góljaival 2–0-ra nyertek. A fieszta azért nem lehetett teljes, és nem oszthatták ki a mezeket a szurkolóknak a szombathelyiek, mert azokra filmforgatáson volt szükség. A Haladás-mezből így lett a Kisvárosban Bulgária nemzeti trikója.

 
A Haladás 1994/1995-ös  kerete: Derdák Attila, Király Gábor, Kurucsai Kornél - kapusok; Ábrahám András, Balassa Péter, Berbás Péter, Czuppon Péter, Florin Stoian, Kádár Róbert, Németh Zoltán, Petróczi Márton, Süle János, Szabó Róbert,  (mindegyikük csak ősszel); Heinczinger János, Horváth László, Kovács Sándor, Lahos Sándor, Perczel Antal (mindegyikük csak tavasszal); Bognár Zoltán, Elekes Attila, Neudl Gábor, Németh Krisztián, Sánta László, Schneider Gábor, Somfalvi Csaba, Szekér István, Szöllősi Róbert, Szűcs Oleg, Tóth Gyula, Varga Krisztián. 
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés