Ilyen is rég volt: Hali meccs miatt lezárt szombathelyi utcák

Szerdán délután lesz „az év meccsének” titulált Haladás-ZTE kupaderbi.

Szerdán délután negyed hatkor a televízió nyilvánossága – és minden bizonnyal a helyszínen több ezer szurkoló – előtt rendezik a MOL Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata közé jutásért vívott Haladás-ZTE összecsapást.

A régi idők emlékére a nagy hagyománnyal bíró, és mindig vérre menő „Hali-Zete” meccset, amiből viszont mostanában keveset láthatott a nagyérdemű. Lévén, a zalaiak az első osztályban, míg a szombathelyi zöld-fehérek a másodosztályban szerepelnek, ami így külön pikantériát ad a dolognak.

Mindenféle kupákat – a magyart is - arra találták ki, hogy az osztálykülönbségek eltűnjenek, és a "kicsik" megmutathassák a "nagyoknak", nem rosszabbak náluk. Szombathelyi bánat lehet az, hogy ebben a helyzetben a Haladás nevezhető Dávidnak, de talán éppen ezért kapta föl mindenki a fejét, amikor még szeptemberben megtörtént a sorsolás.

Haladás-ZTE régen
Youtube

Még fűszeresebb lesz a meccs attól, hogy a ZTE az aktuális kupavédő, és az is, hogy a továbbjutás egy meccsen dől el, és egy meccsen minden lehet. Ezért nem minden indok nélkül való a szombathelyiek részéről az év meccsének titulálni ezt a holnapit, ahol egy győzelem sok fájdalomra jelenthetne gyógyírt, és isten bocsássa meg, lehetne mutogatni a zalai szurkolóknak, mint az régóta divatos, csak mostanában kevés alkalom volt rá.

A hangulat tehát felfokozott, amit a rendőrség is érez, nem véletlenül nyilvánították kiemelt biztonságú sporteseménynek, és zárnak le miatta utcákat, amiről itt írtunk Focimeccs miatt lezárások lesznek szerdán Szombathelyen 2023. October 30. 15:04 . Ez rendészeti kérdés, de mégis csak sporteseményről lenne szó, mégpedig nagy hagyományokkal bíróról.

Okkal „fenik tehát rá a fogukat” a szurkolók, akik közül a korosabbak - esetleg a kevésbé éltesek is – emlékeznek még a hajdanvolt parázs csatákra, amilyen minden bizonnyal ez a holnapi is lesz. Ezért nagy a készülődés, de gazdag a múlt is. Hiszen anélkül nem lenne jelen.

Haladás-ZTE
Facebook
A Haladás honlapja készített részletes visszatekintést az eltelt időről, ahonnan megtudjuk,

„Több mint 100 éve létezik a két klub: a Haladást 1919-ben, a Zetét 1920-ban alapították. Egyik klub sem az első, sem Szombathely, sem Zalaegerszeg sportéletében, mégis ez a kettő maradt fenn és hívjuk ma az összecsapásaikat a nyugat-dunántúli el clásicónak. 1924-ben az első barátságos találkozót, 1929-ben pedig az első tétmeccset rendezték meg – mindkétszer a Haladás győzött. Aztán a vasiak 1936-ban felkerültek az NB I-be, így hosszú évtizedeken át más utakon járt a két klub. A Zete a 70-es évekre erősödött meg, így 1973 óta íródik a két egyesület közös NB I-es történelme. Eddig 55-ször mérkőztek meg a legmagasabb osztályban: hajszálnyival az egerszegiek állnak jobban. A legutóbbi öt mérkőzésen veretlen maradt a Haladás.”

Illetve azt is: „A Zalaegerszeg 2012-ben kiesett az NB I-ből, majd hét szűk esztendő után, 2019-ben jutottak vissza. Éppen akkor, amikor a Haladás búcsúzott a legjobbaktól, azaz éppen elkerülték egymást a felek. Mindez azt jelenti, hogy a 2011/2012-es bajnokságban futottak össze egymással a zöldek és a kékek. A Rohonci úton Kenesei Krisztián góljával 1–0-ra győzött az Aczél Zoltán vezette Haladás, míg Zalaegerszegen 2012. március 17-én 1–1-et játszott Artner Tamás csapata: szombathelyi részről Halmosi Péter, míg zalai részről Balázs Zsolt voltak a gólszerzők. Mindent összevetve tehát 11 és fél éve nem volt Hali–Zete-tétmeccs, így nem csoda, hogy rendkívüli a készültség a szurkolótáborok részéről.”

Haladás Szurkolói Kör - felhívás
Facebook

A hírek szerint többezres lesz a nézőszám (hétfői információk szerint 5-7 ezer néző várható), ebből a vendégszektorba közel nyolcszáz jegyet adtak el, ugyanis ebben maximalizálták a ZTE-drukkerek számát.

Annak ellenére, hogy saját osztályában egyik csapat sincs éppen túl jó passzban, kiélezett, s remélhetőleg színvonalas meccs várható – rendőri szempontból atrocitások nélkül -, s mire írásunk megjelenik, nagy valószínűséggel okafogyottá válik a Haladás Szurkolói Kör felhívása is arról, hogy minél többen menjenek meccsre, mert nagy valószínűség szerint, aki él és mozog, az ott lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!