Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Karakóék nagyon elrontották

Jobb volt az FTC, de egy FIFA-játékvezetőtől többet vár az ember.
-----

Sorozatban hetedik meccsét is megnyerte a Haladás ellen a Groupama Arénában a Ferencváros: 3–1, 3–1, 3–1, 2–0, 2–1, 3–1 és 2–0 voltak a végeredmények. A Ferencváros vezeti a tabellát, a Haladás pedig tökutolsó, így a meccs előtt is a hazaiak számítottak toronymagas esélyesnek. Maga a mérkőzés talán egy kicsit kiegyenlítettebb volt a vártnál, Funsho helyzeténél még a vezetés megszerzése is a levegőben lógott. Aztán jöttek a játékvezetői tévedések: egy alapvonali "újonc" játékvezető a Fradi-táborral a háta mögött (ezt tényleg csak szó szerint tessék érteni) megadatott egy erősen véleményesnek mondható büntetőt, aztán az első félidő hajrájában egy lemaradásban lévő játékvezető-asszisztens lest jelzett egy hazai gólnál, ami a tévéfelvételek alapján szintén erősen kétséges ítélet. Mindkettő súlyos hiba, de ezekért nem lehet Karakót felelőssé tenni: a les-szituációk megítélése asszisztensi feladatkör, a büntetőnél pedig többek által is takarásban volt az eset, elfogadta az alapvonali asszisztens állásfoglalását.

Aztán jött a 70. perc, amikor Lovrencsics Gergő lövése úgy talált utat a kapuba, hogy a Hali kapusát zavarta a kilátásban Gorriáran, a ferencvárosiak játékosa. A labdarúgás szabálykönyvének "les" szabályánál ezt találjuk: " ha a játékos olyan leshelyzet ből indul, vagy ab ban áll , amely az ellenfél útjában van és hatással van az ellenfél labda irányába végzett mozgására les szabálytalanság történik ". Ezt ugye nem vette figyelembe a játékvezető-asszisztens, pedig volt már rá példa, hogy ez megtörtént. Nem is nagyon rég, és éppen a Haladással is: a Honvéd ellen nyertek Királyék 2016 februárjában, és egy hasonló szituációban nem született szabályos gól.

Honvéd–Haladás 0–1. A Honvéd szabálytalan gólja 3:30-tól látható.

Ugye mindig és mindenkor védik a játékvezetőket, és már előre látja az ember, hogy arra fogják majd a Lovrencsics-gól "szabályosságát", hogy beleért Daushvili a lövésbe, így az már ellenféltől kapott labda. Az a jó azonban a fenti videóban, hogy annál a Honvéd-gólnál Stef Wils ért a labdába, mégsem adták meg.

Mindezek után következett a Karakó-féle magánszám. A "les volt, les volt" mondatokra adta a sárga lapot, majd a "de akkor is les volt" szövegre a piros lapot osztott ki. A jegyzőkönyvbe azonban már egyfajta anyázás került Karakó tollából. Tényleg lehet az elmúlt időszakban több dolgot is mondani Király Gáborra, célozva a korára, a mozgására, a vissza nem vonulására. De meghazudtolni a Magyarország 108-szoros válogatottját? Ezt nem szabad annyiban hagyni! Kedden fegyelmi ülés lesz, amin nagy meglepetés minden bizonnyal nem fog születni, és 1 mérkőzésre eltiltják Király Gábort. De a fellebbviteli bizottság előtt remélhetőleg már előkerülhet a hanganyag (az ominózus Kassai Viktor-Lipták Zoltán ügy óta – amiből polgári per is lett – elmentik a headset hanganyagát), és akkor fény derülhet az igazságra.

Karakó Ferenc leginkább abban hibázott a mérkőzésen, hogy kb. 12 kétes szituációból 11-et a Fradinak ítélt, amikor pedig a javunkra, akkor már 0–2 állt az eredményjelzőn a mi szempontunkból. Erre utalt a sajtótájékoztatón Horváth Ferenc is ("pisilhettünk mi mindenfelé, de megint bebizonyosodott, hogy széllel szemben nem lehet"), akinek elkeseredettségében csak osztozni lehet - ugyanis ezek a jelenségek arra utalnak, hogy a Haladást már kiesőként ítélik meg...

Egyébként Karakó Ferenc 2016 tagja az NB I-es keretnek (és ezzel együtt FIFA-kerettag is lett), de tagságának jogossága már korábban is kérdésessé vált. 2017 novemberében a Videoton–Mezőkövesd mérkőzésen megadott egy hazai gólt, azt követően, hogy már sípszavával megszakította a játékot... Szerencséje, hogy Felcsúton volt a meccs, mert egy igazi mennyei megyein a határig kergették volna.

Öt meccset fújt idén a Haladásnak, mind az ötször kikaptunk, 1–11-es gólaránnyal. Idén nagyon nem ment a Halinak (sem Karakóval, sem mással), de a szombati meccsen a Király Gáborral szembeni tevékenysége az, ami igazán kiverte a biztosítékot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra