A Haladás-stadionon vitatkoznak a fideszesek?

Azt ígérték, 2014-re kész lesz, de még a szerződést sem írták alá. Mást akarna az állam és a város.

Korábban már többször foglalkoztunk a szombathelyi Haladás-stadion ügyével. Írtunk arról is, hogy a felújítás a többi közt azért húzódik, mert az állam egy új projekt céget szeretne létrehozni – amelyben ő a többségi tulajdonos –, és azt is akarja, hogy az úgynevezett MÁV-ingatlanok (Haladás-stadion, Cirkusz tér, Kondics utcai edzőpályák) is állami tulajdonba kerüljenek.

A kormány nem akar egyezkedni, csak dönt

Ez utóbbi azért adhat okot némi aggodalomra, mert ezekkel a területekkel azt kezdhetnek, amit akarnak. Korábban rengeteget lehetett hallani arról, hogy a stadion helyére esetleg ingatlanok épülnének, a focipályát pedig valahol a város szélén építenék fel.

Ezt bizonyítja a birtokunkba került két dokumentum, amelyet Vígh László kormánybiztos küldött a szombathelyi polgármesternek.

A Nemzeti Sportközpontok vezetője 2014. május 29-én Puskás Tivadarhoz írt levelében azt írja: „Engedje meg, hogy a mindenki számára leginkább fontos fejlesztések mielőbbi megvalósítása érdekében megtenni szükséges lépésekről tájékoztassam, és ne folytassam a közöttünk lévő nézeteltérések megvitatását”.

Korábban Puskás Tivadart kérdeztük, hogy vannak-e nézeteltérések közte és a kormány között stadion ügyben. Nem válaszolt rá.

Vígh levelében egyértelművé teszi, hogy a mostanit megszüntetve egy új, közös tulajdonú céget kell létrehozni, ennek tulajdonába kerülne a jelenlegi (!) stadion és a hozzátartozó ingatlanok.

A tulajdonrészen a stadion értéke és az állami támogatás mértékében osztoznak. Bár a Haladás-stadion jelenlegi értékét nem tudjuk pontosan, de a tízmilliárdos beígért állami támogatás ismeretében valószínűleg az államnak lesz döntő szava a cégben.

Ha Szombathely nem enged, nem kap stadiont

Valószínűleg a városvezetés sejti, hogy a szombathelyieknek nem tetszene, ha az állam visszavenné azt, amit egyszer már a városnak adott. Ezért készült egy vészforgatókönyv is arra az esetre, ha ez kiszivárog. A kommunikáció az lenne, hogy majd az építkezés befejezése után visszakapja a város az ingatlanokat.

A levél
Nyugat.hu

Éppen ezért megnéztük a Vígh László által a levelében a szombathelyire példaként felhozott Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. cégnyilvántartásban szereplő adatait. Ebből kiderül, hogy a stadion elkészülte után is többségi állami tulajdon maradt.

A leveléből egyértelműen kiderül az is, hogy május végén még semmilyen szerződést nem írtak alá Szombathely és az állam között.

Ez 2014. június 27-re sem változott. Vígh László ekkor újabb levelet küldött, amelyben ismét határozottan kiköti, hogy a városnak új, állami többségi tulajdonnal rendelkező projekttársaságot kell létrehoznia, és ebben Szombathelyt már kisebbségi tulajdonosként említi.

Vígh határozottan felhívja a polgármester figyelmét, hogy ne késlekedjen, hiszen csak ezt követően kezdődhet meg bármiféle tervezés.

Legalább még két év?

Érdekesség, hogy a polgármester a legutóbbi közgyűlésen Czeglédy Csaba MSZP-frakcióvezető kérdésére azt mondta, hogy a konkrét tervezés megkezdésétől 14 hónap, míg elkészül a stadion.

A kormánybiztos viszont az írja, a tervezési folyamat (ez nem összetévesztendő a kivitelezési folyamattal, amit előszeretettel használ a városvezetés) 10-12 hónapot vesz igénybe, utána közbeszerzési eljárások következnek, majd a kivitelezés ismét 12-14 hónapot vesz igénybe.

A második levél
Nyugat.hu

Vígh szerint így – a szerződés aláírásától számítva – két évre van szükség ahhoz, hogy a stadion elkészüljön.

Leghamarabb tehát 2016-ban, vagy 2017-ben lehet a Haladásnak új stadionja, jó esetben a Rohonci úton...

Mi lesz a város saját cégével?

Mint tudjuk, a város már alapított egy céget, amely azzal foglalkozna, hogy felépüljön a Haladás stadion. A cég vezetője pedig az az Illés Károly, aki épp önkormányzati képviselőnek is indul fidesz szinekben. Fizetést vesz fel, irodát is bérelnek azért, hogy gyakorlatilag nem tudnak semmit csinálni. Ha a kormány utasítására a jelenlegi cég megszűnik és helyette újat alapítanak, a legkevesebbel számolva is azt tippeljük, hogy mindez havonta 1 millió mindenestől. Vagyis közel 12 millió közpénz elment a semmire…

Ami biztos: jelenleg a szerződés nincs aláírva, egyetlen fillér sem jött, és a tervezés sem kezdődött el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!